lördag 16 maj 2009

Dag 88, San Francisco, CA - Perfect America.

Det ar helt otroligt att erkanna det. Men har, i den har delen av Kalifornien, sa kanns det faktiskt lite som att vara i en skon Amerikansk film.

Familjen Day, som vi bor hos, har gjort varan vistelse har helt fantastisk, vi ar sa extremt bortskamda och omhandertagna, sa att det nastan kanns som om att man ar gravt handikappad vid vissa tillfallen.
Nagon sadan gastvanlighet ser man sallan faktiskt. Extremt uppskattat.

Idag var den ultimata amerikanska dagen. Vi borjade ganska tidigt pa morgonen, runt klockan 8, med att ata vafflor till frukost. Efter det sa akte vi en bit upp i bergen for att titta pa grabben, Nicos, T-Ball game. Det ar typ Baseball fast for 5-aringar. Solen sken, foraldrarna satt i graset och fikade, ungarna sprang (lite forvirrade) runt i parken och hade kul.
Vi stod med mamman och pappan, Ashley och Bijan, vid sidan av och tittade pa det organiserade kaoset som pagick pa det mest idylliska satt som kan tankas.

Efter det sa akte PJ med Ashley, och jag akte med Bijan, tillbaka till huset. Bijan ville dock visa mig Stanford University (ett utav de mest prestigefyllda universiteten i varlden) och dess omnejd. Det framgick, efter ett tag av ren fornekelse fran min sida, att Stanfords Universitys Campus var extremt stort.
Och nar jag skriver extremt stort, sa menar jag sa pass stort, att om de hade salt all deras mark till byggherrar och dylikt, sa skulle de glatt kunna inkassera runt 40 miljarder US Dollar. (Du laste ratt, miljarder)

Nar min, ibland otroligt, svenska hjarna uppfattade detta, och att det gick 20.000 studenter pa universitetet, sa blev jag lite intresserad, och Bijan agerade direkt. I form av att ordna en varsin cykel och en detaljerad karta over Campus och San Mateo i ovrigt.
Cyklarna fick vi fran grannen, Dave, som var en riktigt trevlig prick med ett sinne for att socialisera.

Vi akte fran 191 Hillside Avenue och befann oss 10 minuter senare pa Campus Drive.
Det mesta fanns pa Campus, allt ifran vaxthus till frathouses. Skyltar som Delta Delta Delta och andra studentforeningar sags lite overallt.
For er som kanske inte fatt mojligheten att besoka ett amerikanskt universitet, och darmed kanske (trots forklaring ovan) inte riktigt forstatt storleken pa dem, sa kan jag informera er om att Stanford har en egen Amerikansk fotbollsarena - som rymmer 55.000 manniskor. Ullevi rymmer 40-45.000.

Det fanns aven utomhuspooler, inomhuspooler, tennisarenor (for cirka 2.000 pers) Fotbollsplaner i massor, loparbanor, gymnastikhallar, gym. Det mesta inom idrott.
Vi lyckades avverka 1/6 av campus och spenderade ungefar 3 timmar dar.
Kostnad for att ga pa stanford under 1 ars tid (normal utbildning 4 ar)= 40.000 USD.
Med andra ord far du rana en ganska stor vardetransport for att ha rad med det.

Efter sightseeingen av Stanfords Campus sa begav vi oss tillbaka mot Hillside Avenue. Det var ganska skont att komma in i ett svalt hus efter att ha varit ute i 33 gradig torr hetta under en bra tid. Vi satte oss ned i soffan, drack Lemonade med is och salde vara sjalar till Hockeydjavulen medans vi, pa apatisk maner, tittade pa CHL.

Efter nagon timme sa kom hela familjen hem, och hade med sig Duke, En blandras mellan Golden Retriever och Pudel, som de precis hade skaffat sig. Hunden ar redan ett ar gammal och ar darmed ganska stor och kan latta saker som "sitt" och liknande.
Efter en liten lekstund i solen med Nico och Duke sa kom Bijan med tva kalla Heineken som han planterade i vara hander. Solen hade nu paborjat sin nedgang och det hela var sa pass idylliskt att man borjade undra nar det var dags att kliva ut ur fotoramen och in i verkliga livet.

Lekstunden foljdes av en del Nintendo Wii i vardagsrummet med barnen och lite spelande pa de nyinforskaffade gitarrerna.
Efter ett tag sa blev det middag, det bjods pa Stek med Bakad potatis. Detta skoljdes ned av en Heineken.

Efter middagen sa satte vi oss i soffan igen och sag pa Boston Bruins mote med Carolina Hurricanes. Vi pratade lite Hockey med Bijan och hade det allmant bra.
Den har dagen har bara skrikit "Perfect America". Helt underbart.

Imorgon sa ska vi eventuellt aka in till San Francisco och titta pa "Bay to Breakers" som ar ett lopp som gar genom stan och som verkar vara ganska haftigt. Efter det sa ska vi fa lana en bil av familjen som vi kan aka runt med och titta lite pa omgivningarna.

Det ar en lustig kansla att tvinga sig sjalv att sova for att skynda pa till morgondagen, men absolut ingenting att klaga pa.

Bilder kommer att laggas upp snart. Talamod.

4 kommentarer:

Sofia, den ångestfyllda (eftersom det är strålande sol och varmt ute, men solomanen måste sitta inne och jobba idag, buhu....) sa...

Åh så kul att läsa om era ståhej ! =) vad fränt med universitetet och fatta vilken tur och lyx ni har som får bo och umgås med den där familjen. jag ser verkligen framemot bilder nu ! :D Twin Peaks måste ni ju åka upp och titta vid, fantastisk utsikt.. chinatown i SF gillade jag också =) sen ska ni väl förstås göra alla de här sakerna som golden gate, alcatraz, treasure islands o.s.v.. piren vid hamnen som man åker båt till alcatraz är ju jättemysig. med alla sjölejon. haha. jag får nostalgi då jag läser om era SF ävenhtyr.. åh, längtar till nästa inlägg :D här ska det fortsättas jobba... Puss o kram

Pernilla sa...

Tycker det låter ganska jobbigt hörni... Lite för varmt e de ju också.. Dricka öl i solen.. Spana in SF å sånt där verkar ju skittråkigt om man jämför med att ligga hemma i ett grått schweiz med stans dunderförkylning å absolut ingenting att göra.. Måste va skittråkigt för er grabbar..Skulle inte byta för allt i världen... :)
FOTA MASSOR!!!! Ha de bäst!!! Puss & kram!!

Johnny Lindholm sa...

Grabbar,

Roligt att ni fått det bra i Amerikatt! Stanford e stort -- inte bara 20.000 studenter... Tror att en nolla försvunnit! Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med drygt 50 000 studenter och 5 200 anställda -- jag tror att Stanford e biggare... Vad jag minns slog Noam Chomsky rekord på UCLA när han föreläste för 5-10 år sedan. Dit kom hela 12.000 personer! På UCLA och Stanford har man egen radiostation och dagstidning. Rätta mig om jag har fel! Om edra givmilda värdar är akademiker så kan ni med lätthet impa en hel del med att säga att jag är vän med och har översatt åtta böcker av Noam Chomsky. Om de kanske är lite konservativa -- då sjunker oddsen för er en del...

Uncle Johnny B Bad

Matilda sa...

Läskigt vad gött ni har det!!! Men härligt att vi är i NY samtidigt:D då kanske man kan få haka på under nån form av utekväll eller nåt haha! Ska ju dit med familyn! Ha en fortsatt ljuvlig resa! Hörs!